Το Χρυσό Μετάλλιο του Κύκλου των Καλών Τεχνών της Μαδρίτης στον Θοδωρή Καλλιφατίδη

   Το Χρυσό Μετάλλιο, την υψηλότερη διάκριση που απονέμεται από τον Κύκλο Καλών Τεχνών της Μαδρίτης (Circulo de Bellas Artes de Madrid), θα λάβει ο συγγραφέας και φιλόσοφος, Θοδωρής Καλλιφατίδης.

   Στην εκδήλωση, που θα λάβει χώρα στο συγκεκριμένο ίδρυμα στις 5 Μαΐου 2023, ο Καλλιφατίδης θα κάνει μια διάλεξη με τίτλο «Όσα μου έχει μάθει η Ισπανία».

   Ο Καλλιφατίδης έχει εκδώσει περισσότερα από σαράντα βιβλία μυθοπλασίας, δοκιμίων και ποίησης, μεταφρασμένα σε πολλές γλώσσες. Με την απονομή αυτού του βραβείου, εκτός από την αναγνώριση ενός από τους μεγάλους εκφραστές των ευρωπαϊκών γραμμάτων, ο Κύκλος των Καλών Τεχνών της Μαδρίτης υπογραμμίζει τη διαπολιτισμική του αντίληψη και τιμά τη σπουδαία λογοτεχνική πορεία του.

   Ο Θοδωρής Καλλιφατίδης γεννήθηκε στους Μολάους Λακωνίας το 1938. Μετανάστευσε στη Σουηδία το 1963. Εκεί σπούδασε φιλοσοφία και στη συνέχεια αφιερώθηκε στη λογοτεχνία. Γράφει στα σουηδικά και στα ελληνικά. Τα βιβλία του κυκλοφορούν σε διάφορες γλώσσες. Η Πολιορκία της Τροίας κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πατάκη τον Ιούνιο του 2022 και έχει ήδη εκδοθεί στη σουηδική, αγγλική, ισπανική, ιταλική, εσθονική και τουρκική γλώσσα.

   Το Círculo de Bellas Artes de Madrid είναι ένα ιδιωτικό, μη κερδοσκοπικό πολιτιστικό ίδρυμα. Από τότε που ιδρύθηκε, το 1880, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο διεθνούς εμβέλειας στον τομέα της πολιτιστικής δημιουργίας και διάδοσης.

   Πρόκειται για σημαντικό επιστημονικό κέντρο με ένα από τα πιο ενεργά πολιτιστικά προγράμματα στη Μαδρίτη. Καθημερινά πραγματοποιεί δραστηριότητες που σχετίζονται με τις εικαστικές τέχνες, τη μουσική, τον κινηματογράφο, το θέατρο, τη λογοτεχνία, την επιστήμη, τη φιλοσοφία και την ποίηση.

(πηγή: ΕΡΤnews,  https://www.ertnews.gr/omogeneia/to-xryso-metallio-tou-kyklou-ton-kalon-texnon-tis-madritis-ston-thodori-kallifatidi/ )